Spanningsklachten / Psychosomatische fysiotherapie - Sinds 1990 zorg voor uw bewegen
15902
page-template-default,page,page-id-15902,bridge-core-2.3.9,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-22.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17008
 

Fysiotherapie bij spanningsklachten
Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie  is een behandelvorm die zich richt op ‘lichaam’(soma) en ‘geest (psyche), waarbij het uitgangspunt is dat de geest (psyche) en lichamelijke (somatische) klachten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Klachten als vermoeidheid en pijn kunnen aanwezig zijn, zonder dat daar direct een medische oorzaak voor is.

Onze gespecialiseerde psychosomatische fysiotherapeuten kunnen u helpen om inzicht te krijgen in de wisselwerking hiertussen. U kunt leren hoe u via de geest het lichaam kunt beïnvloeden, bijvoorbeeld door anders tegen de klachten aan te kijken of door anders met uw klachten om te leren gaan. Ook kunt u leren hoe u via het lichaam invloed kunt hebben op de geest, bijvoorbeeld door vaker een pauze te nemen of juist meer in beweging te komen, afhankelijk van uw situatie.

 

Mogelijke klachten

  • extreme vermoeidheid
  • hoofdpijn, nek- en rugklachten
  • niet kunnen ontspannen
  • druk op de borst of hartkloppingen
  • onverklaarde spier- en gewrichtspijn
  • onverklaarbare maag- en/of darmklachten
  • benauwdheid, moeite met ademhalen
  • lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
  • slecht of juist heel veel slapen
  • angstig en onzeker zijn
  • concentratieproblemen
  • somber zijn en veel piekeren

Inhoud therapie

Wanneer er sprake is van psychosomatische klachten kan uw psychosomatisch fysiotherapeut u begeleiden in het herstellen van het verstoorde  evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. U leert hoe uw lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en de therapeut helpt u een gezonde levensstijl te ontwikkelen en toe te passen.

Bewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in uw lijf gebeurt in bepaalde situaties. Samen gaat u bijvoorbeeld aan de slag met ontspanningsoefeningen, het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden en het respecteren van uw grenzen. De lichamelijke klacht die u heeft is hierbij het aangrijpingspunt, maar meer dan ‘gewone’ fysiotherapeuten kijken psychosomatisch fysiotherapeuten naar de hele persoon en zijn/haar leefomgeving. Kortom, de psychosomatisch fysiotherapeut helpt u weer ‘in balans’ te komen!

 

Samenwerking met andere deskundigen

Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt dan – met uw toestemming – samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts of andere zorgverleners. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, zodat u zo goed en zo vlot mogelijk herstelt.

 

Vergoeding en verzekering

Indien u aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen hieruit vergoed. Mocht u niet aanvullend verzekerd klik dan hier voor onze tarieven.