Bekkenbodemtherapie - Sinds 1990 zorg voor uw bewegen
15934
page-template-default,page,page-id-15934,bridge-core-2.3.9,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-22.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17008
 

Bekkenbodemtherapie

Bekkenbodemtherapie richt zich op het behandelen van klachten als gevolg van een niet goed functionerende bekkenbodem. De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij houding en beweging en daarnaast bij plassen en ontlasten. Incontinentieklachten, ofwel ongewild verlies van urine of ontlasting, zijn vaak het gevolg van het niet goed functioneren van deze bekkenbodemspieren.  Dit kan betekenen dat de spieren te zwak zijn of  juist te gespannen. Het kan ook voorkomen dat de spieren niet op het juiste moment aanspannen, waardoor er te weinig controle over de bekkenbodemspieren is.

Incontinentie  komt veel vaker voor dan gedacht. Het komt op alle leeftijden voor bij zowel mannen als vrouwen. Omdat incontinentie nog altijd een taboe is durven mensen er niet over te praten. Uit schaamte of omdat er gedacht wordt dat het ´er wel bij´ zal horen , blijven veel mensen rondlopen met deze klachten en zoeken geen hulp.

Omdat je de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. De fysiotherapeut kan u helpen om de controle over uw bekkenbodem weer terug te krijgen.

 

Voor wie:


Als de bekkenbodem niet goed werkt kan dit leiden tot verschillende klachten:

  • moeite met ophouden van urine of ontlasting ook bij hoesten, bukken of zwaar tillen,
  • je windjes niet goed tegen kunnen houden,
  • een niet te onderdrukken gevoel van aandrang om (veel en vaak)te plassen of ontlasten,
  • een verzakkingsgevoel,
  • moeite met uitplassen , waardoor kans op blaasontsteking kan toenemen,
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting( obstipatie),
  • pijn/zwaar gevoel in onderbuik, lage rug of rond de geslachtsorganen, bekkenpijn,
  • seksuele problematiek, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem

Inhoud Therapie

Samen met de fysiotherapeut gaat u op zoek naar een juiste behandeling van uw bekkenbodemklachten. De fysiotherapeut adviseert u over ademhaling, houding en beweging, drinken en toiletgedrag. U leert uw bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook leert u bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Hiermee kunt u uw incontinentie verminderen of zelfs verhelpen. Oefentherapie voor de bekkenbodemspieren in combinatie met voorlichting en advies vormt de basis van de fysiotherapeutische behandeling. Dat blijkt in veel gevallen succesvol.

 

Vergoeding en verzekering:

Indien u aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen hieruit vergoed. Mocht u niet aanvullend verzekerd klik dan hier voor onze tarieven.