Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap worden onder invloed van zwangerschapshormonen gewrichtsbanden soepeler en rekbaarder, waardoor het bekken beweeglijker wordt. Dit is een natuurlijk proces en is noodzakelijk om voldoende ruimte te creëren voor het kind tijdens de bevalling. Echter in sommige gevallen kan deze verslapping van banden ervoor zorgen dat de banden overbelast raken. Door het toenemende gewicht en door een verkeerde houding tijdens de zwangerschap kan deze overbelasting alleen maar toenemen. Het bekken raakt dan uit balans. Dit kan leiden tot pijnklachten rondom het schaambeen, lage rug, SI-gewrichten, billen en bovenbenen.

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de rol van de fysiotherapeut vooral die van een coach. Het doel van de behandeling is dan om de zwangerschap zo goed mogelijk uit te dragen. Met behulp van leefregels, houdings- en bewegingsadviezen en informatie over de verdeling van belasting/ belastbaarheid wordt getracht de patiënte in optimale conditie te houden.

Na de zwangerschap

Als de klachten na de bevalling aanwezig blijven is de therapie meer gericht op het herstel van de bekkenfunctie. De behandeling bestaat dan eerst uit een specifiek oefenprogramma ter stabilisatie van het bekken en lage rug. Daarna volgt een trainingsprogramma ter spierversterking van alle spieren rondom lage rug en bekken en ter verbetering van algehele conditie.

 

Lees verder »
© 2018 | Design by Phytalis